6 z 11Produkty bogate w omega-3
Badania kliniczne wyraźnie wskazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu poprzez usprawnienie przewodnictwa nerwowego. Ten efekt przekłada się na korzyści w zakresie naszej zdolności do koncentracji.
Dlatego tak istotne jest, abyśmy zadbali o to, aby w naszej codziennej diecie znalazły się produkty, takie jak tłuste ryby, orzechy, awokado i oliwa z oliwek. Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), odgrywają istotną rolę w zdrowym funkcjonowaniu mózgu.
Znane są ze zdolności do poprawy komunikacji między komórkami nerwowymi, co przekłada się na szybsze i bardziej efektywne przewodnictwo nerwowe. Dzięki temu nasz mózg może działać sprawniej, co wpływa na naszą zdolność do koncentracji, zapamiętywania informacji oraz podejmowania szybszych decyzji.