Dieta na płodność
Płodność to zdolność do poczęcia istoty ludzkiej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak zwiększyć płodność? Jeżeli tak, przyjrzyj się, co masz na talerzu. Udowodniono, że dieta ma znaczący wpływ na naszą płodność. To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą wagę i sylwetkę, ale również na zdolność poczęcia dziecka. Dieta zbilansowana i zrównoważona chroni przed otyłością, normuje gospodarkę hormonalną organizmu, a tym samym zwiększa szanse na spłodzenie zdrowego dziecka.
1. Wpływ diety na płodność
Okazuje się, że zbilansowana dieta zabezpiecza nas przed nadwagą, ale również niedowagą. Nadwaga lub niedowaga wpływają na nasz organizm, w tym mogą mieć negatywny wpływ na płodność. W związku z tym przyszli rodzice powinni zadbać o to, by ich codzienne posiłki zawierały jak najwięcej niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania.
Należy również przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, aby komórki rozrodcze były jak najwyższej jakości.
2. Składniki odżywcze zwiększające płodność
Do składników, które powinny znaleźć się w diecie przyszłych rodziców, należą:
- Witamina E – niedobór witaminy E powoduje, że zmniejsza się wydzielanie hormonu gonadotropowego. Brak tego hormonu powoduje, że plemniki u mężczyzn mogą być zwyrodnione, a u kobiet może być przyczyną poronień, obumarcia płodu lub komplikacji w czasie ciąży. Witaminę E znajdziemy w takich produktach, jak: olej roślinny, margaryna, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste, natka pietruszki.
- Witamina A – potrzebna jest do produkcji żeńskich hormonów, jest przeciwutleniaczem, który prawidłowo wpływa na produkcję i ruchliwość plemników.
- Witamina C– antyoksydant, wpływa na prawidłową budowę endometrium u kobiet.
- Witamina B1 – niezbędna w prawidłowym przebiegu owulacji i zagnieżdżeniu komórki jajowej.
- Witamina B2 – niedobór może przyczyniać się do bezpłodności, poronień. Niezbędna do utylizacji nadmiaru hormonów po ciąży.
- Witamina B6– razem z cynkiem niezbędna do produkcji hormonów żeńskich oraz właściwego działania progesteronu i estrogenów. Jest stosowana leczniczo do pobudzenia fazy lutealnej i wzrostu progesteronu. Cynk poprawia jej absorpcję.
- Witamina B12 – razem z kwasem foliowym niezbędna do syntezy DNA i RNA, wapń poprawia jej wchłanianie.
- Kwas pantotenowy – zapewnia prawidłowy rozwój endometrium u kobiet.
- Tłusty nabiał – z badań wynika, że u osób, które jadły pełnotłusty nabiał, zmniejszyło się o 22% ryzyko niepłodności owulacyjnej, natomiast u osób, które jadły nabiał o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowy, ryzyko niepłodności wzrosło o 11%. Dlaczego tak się dzieje? Podejrzewa się, że brak tłuszczu, np. w mleku, zmienia jego skład hormonalny, a to powoduje, że zmniejsza się ilość hormonów żeńskich na korzyść testosteronu, który zaburza owulację. Oczywiście, jedząc pełnotłusty nabiał należy pamiętać, aby z nim nie przesadzać, ponieważ możemy przybrać na wadze – a to już nie służy płodności.
- NNKT – nienasycone kwasy tłuszczowe, prowadzą do powstania eikozanoidy, która pełni rolę miejscowych hormonów. Hormony te wpływają na: ciśnienie tętnicze, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, funkcjonowanie nerek, funkcjonowanie narządów rozrodczych. Źródłem NNKT są morskie ryby, oleje roślinne i owoce awokado. Zaleca się zażywanie suplementów NNKT 3 miesiące przed zajściem w ciążę w ilości około 700–1000 mg/dzień.
- Cynk – wpływa na funkcjonowanie narządów płciowych mężczyzny. Niedobór cynku powoduje, że zmniejsza się objętość męskiego nasienia i poziom testosteronu. Cynk znajduje się w następujących produktach: nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni, jajach, mięsie, mleku i produktach mlecznych, pieczywie razowym.
- Żelazo – zapobiega: niedokrwistości, osłabieniu organizmu, zmniejszeniu odporności organizmu. Żelazo jest odpowiedzialne również za prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej i zarodka, dlatego przyszła mama powinna sobie zapewnić odpowiednią jego ilość. Żelazo znajduje się w następujących produktach: wątrobie, sercu, czerwonym mięsie, rybach, burakach, korzeniu i natce pietruszki, suszonych morelach, orzechach, roślinach strączkowych.
- Kwas foliowy – wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i zapobiega jego wadom. Kwas foliowy wpływa również na powstanie ciałek krwi, czyli na dotlenienie tkanek, dlatego ważny jest dla obojga rodziców, którzy starają się o dziecko. Niedobór kwasu foliowego powoduje, że nasienie mężczyzny może mieć mniejszą objętość oraz zmniejsza ruchliwość plemników. Kwas foliowy znajduje się w warzywach liściastych, brokułach, owocach cytrusowych, drożdżach, wątrobie, produktach zbożowych z pełnego przemiału.
- Selen – występuje w wysokim stężeniu w nasieniu, niedobory mogą zmniejszyć ilość plemników, mała jego ilość oraz stres mogą powodować wystąpienie niepłodności.
3. Jakich produktów unikać w diecie na płodność?
Jeśli planujesz zajście w ciążę, zadbaj o to, by w twojej diecie nie pojawiały się:
- Tłuszcz „trans” – prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób układu krążenia. Niestety, jest również niekorzystny dla kobiet, ponieważ przyczynia się do niepłodności. Dlatego kobiety powinny unikać frytek, tłustego mięsa, pieczywa cukierniczego i ciastek.
- Węglowodany proste – powodują duże wahania poziomu cukru we krwi. Wahania te mogą prowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej, dlatego należy unikać słodyczy, cukru, słodkich napojów i białego pieczywa. Węglowodany proste lepiej zastąpić węglowodanami złożonymi, które znajdują się w ciemnym pieczywie, kaszach, warzywach.
- Alkohol – całkowicie z alkoholu powinny zrezygnować kobiety, które mają problemy z zajściem w ciążę. Tyczy się to również mężczyzn, ponieważ alkohol powoduje mniejszą ruchliwość plemników i obniża poziom testosteronu.
- Kofeina – wpływ kawy na płodność ma swoich przeciwników i zwolenników. W niewielkich ilościach jest nieszkodliwa, ale kiedy kobieta ma problem z zajściem w ciążę, powinna z niej zrezygnować. Kofeina obkurcza naczynia krwionośne, co powoduje, że krew wolniej płynie do macicy, a to utrudnia zagnieżdżenie się w niej komórki jajowej.
Dieta na płodność jest wskazana dla osób, które planują dziecko. Warto zadbać o swoją dietę, aby dziecko było zdrowe i piękne.