Sprawdź, co jeść, aby szybciej zajść w ciążę
Planowanie dziecka to ekscytujący okres w życiu. Należy przemyśleć wiele rzeczy, a odżywianie powinno być jedną z nich. Odżywianie przed poczęciem wpływa na płodność i zdrowie dziecka. Przygotuj ciało do ciąży około 4-6 miesięcy przed rozpoczęciem starań o dziecko. Unikaj alkoholu, przetworzonej żywności i białego cukru, który może mieć negatywny wpływ na żeńskie hormony. Dieta powinna być bogata w witaminę A i D, kwas foliowy, cynk, minerały i zdrowe tłuszcze, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju płodu. Co więc należy spożywać?
Wątroba
Wątróbka to odżywczy superprodukt, który wspomaga płodność i jest bogaty w witaminę A, D, B12, żelazo i minerały. Wypróbuj wątróbkę z kurczaka, która jest łagodniejsza niż wątróbka wołowa. Jeśli jedzenie wątróbki z cebulką przyprawia cię o nieprzyjemne doznania, możesz zamrozić i zetrzeć na tarce wątróbkę, a następnie dodać ją do zup czy sosów, co nada potrawom specyficzny smak, a gotowe dania wzbogaci o ważne substancje odżywcze.
Fermentowana żywność
Fermentowany nabiał zawiera bakterie, które zapewniają zdrowie jelitom i wspomagają trawienie. Probiotyki w jelitach oznaczają zdrowe dziecko, pij więc kefir. Jeśli nie tolerujesz nabiału, wypróbuj kapustę kiszoną lub kwas chlebowy.
Tran
Tran zapewnia witaminy A i D oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Zdrowe tłuszcze są prekursorami hormonów i odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu u płodu.
Inne zdrowe tłuszcze
Oliwa z oliwek extra virgin, masło, olejek kokosowy i awokado to skarbnice zdrowych tłuszczów.
Żywność bogata w kwasy tłuszczowe omega-3
Łosoś, sardynki, wołowina i baranina (które zawierają także wysokie dawki cynku) i żółtka jajek to dobry wybór z tej kategorii. Jajka pozyskuj z chowu ekologicznego lub od znajomego rolnika, jeśli masz taką możliwość.
Liście warzyw
Jarmuż, szpinak, liście brokułu, buraka czy botwinki dostarczają kwasu foliowego, witaminy A i K, żelaza, wapnia i zdrowych antyoksydantów.
Rosół na kościach
Pamiętaj, że nie uzyskasz takiego rosołu z kostki rosołowej. Prawdziwy, tradycyjnie przygotowany rosół na kościach to skarbnica wapnia, magnezu, fosforu i krzemu. To także dobre źródło kolagenu, który zapobiegać będzie rozstępom.