Opóźnia rozwój alzheimera. Sprawia, że mózg staje się ostry jak brzytwa
Jak poprawić pamięć i koncentrację i sprawić, by umysł był ostry jak brzytwa? Sprawdziliśmy, jakie nawyki są najlepsze dla mózgu.
Przede wszystkim... nauka języków! Badania wykazują, że osoby biegłe w przynajmniej jednym obcym języku mogą opóźnić u siebie rozwój choroby Alzheimera nawet o 5 lat.
Taka praktyka pozwala na utrzymanie w dobrej kondycji wielu komórek w mózgu, poszerza zasoby pamięci oraz usprawnia procesy myślowe.
Czytanie i ćwiczenia
Doskonale działa też czytanie - to gimnastyka mózgu. Odczytywanie wyrazów i tworzenie wyobrażeń na temat studiowanej treści usprawnia go.
Mózg potrzebuje też ruchu. Utrzymanie całego ciała w dobrej kondycji pozwala zachować bystrość umysłu. Ćwiczenia fizyczne redukują stres, poprawiają jakość snu, pozwalają na lepsze dotlenienie mózgu, a w konsekwencji jego prawidłową pracę.
Warzywa i owoce w diecie
Korzystanie z dobrodziejstw natury i spożywanie różnych konfiguracji warzyw i owoców dostarcza organizmowi dużej liczby przeciwutleniaczy oraz pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. W rezultacie mózg jest dużo bardziej dotleniony.
Doskonałe źródło przeciwutleniaczy stanowią truskawski, maliny, borówki, jeżyny, jarmuż, kapusta, szpinak, brokuły, czy koperek.
Mózg lubi także jajka, orzechy, pestki dyni czy ciemną czekoladę, a jego ulubioną przyprawą jest kurkuma, która nie tylko wzmacnia pamięć i poprawia koncentrację, ale i pomaga w odbudowie uszkodzonych neuronów.
Picie kawy
A co do picia dla dobra mózgu? Podstawą jest oczywiście woda. Ale mamy też dobrą informację dla miłośników małej czarnej.
Kawa posiada nie tylko bogate walory smakowe. Szwedzcy naukowcy dowiedli, że picie od dwóch do czterech filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera w późniejszym okresie życia.
A co niszczy mózg?
A jakie produkty są najgorsze dla funkcjonowania mózgu? Wykańczającym je połączeniem są papierosy i alkohol. Ale umysłowi szkodzi też przetworzona żywność i cukier.
Także sztuczne słodziki, takie jak aspartam, mogą negatywnie wpływać na pracę mózgu. Osoby, które go spożywają statystycznie częściej zgłaszają problemy w obszarze pamięci długotrwałej.
Codzienny relaks
I ostatnia cenna rana. Przestań się zamartwiać!
Zmartwienia i stresy powodują wydzielanie hormonów, które mogą niszczyć zdrowe komórki w mózgu, jeśli te wystawione są na ich działanie przez długi czas. Z kolei medytacja poprawia koncentrację oraz pobudza działanie melatoniny.